Baby's hebben de neiging om hun hoofdje steeds naar dezelfde kant te draaien, wat kan leiden tot positiehoofdsafplatting, ook wel bekend als voorkeurshouding. Dit betekent dat het hoofdje aan één kant platter wordt. Deze afplatting kan later voor problemen zorgen met de motoriek, spraak en zelfs het gehoor. Door te variëren in slaaphoudingen, voorkom je dat je baby te lang in dezelfde houding ligt en stimuleer je een gezonde ontwikkeling.
Wij delen graag enkele concrete tips voor een goede slaaphouding met je:
● Rugligging is het veiligst: De belangrijkste tip - leg je baby altijd op de rug te slapen, tenminste tot 6 maanden. Dit verkleint de kans op wiegendood aanzienlijk. Hoewel buikslapen voordelen kan hebben, zoals bij reflux, is het belangrijk om dit alleen te doen in overleg met een kinderarts en onder toezicht.
● Afwisselen, afwisselen, afwisselen: Wissel de slaaprichting af. Leg je baby de ene keer met zijn hoofdje naar links en de andere keer naar rechts in bed. Een simpele verandering van omgeving, zoals het draaien van het bedje zodat het licht van een andere kant komt, kan al helpen6
● Tummy Time is je beste vriend: Geef je baby, wanneer hij wakker en onder toezicht is, regelmatig tijd op zijn buik. Dit versterkt de nek- en rugspieren en helpt een voorkeurshouding te voorkomen.
● Voeding: afwisseling is key: Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, probeer je baby afwisselend aan beide kanten te voeden. Zo voorkom je dat je baby een voorkeurshouding ontwikkelt door steeds in dezelfde houding te drinken.
Hulpmiddelen zoals de Nanit Pro Camera kunnen je geruststellen
De Nanit Pro Camera is een slimme babyfoon die de slaaphouding van je baby in de gaten kan houden. De camera registreert in welke houding je baby slaapt en geeft je, wanneer je het Milestones Plan hebt, via de Nanit app toegang tot deze slaaplogs. Zo zie je hoelang je baby in welke houding heeft geslapen. Deze informatie is waardevol om te bespreken met de jeugdarts of -verpleegkundige op het consultatiebureau.
Vertrouw op je instinct.
Jij kent je baby het beste. Als je je zorgen maakt over de slaaphouding of ontwikkeling van je kindje, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je adviseren en geruststellen.