Voor ons jaarlijkse Parenting Report hebben we bijna 2.000 ouders ondervraagd om te ontdekken hoe het vandaag de dag echt voelt om ouder te zijn. We onderzochten hoe ouders hun identiteit, tijd en zelfvertrouwen opnieuw vormgeven en brachten de dagelijkse realiteit van het moderne ouderschap in kaart. Op basis van deze gegevens laten we zien hoe het ouderschap verandert. Dit is wat we ontdekten.
Ouderschap wordt niet langer gezien als verlies van jezelf, maar juist als een bevestiging van je identiteit. Terwijl de media en maatschappelijke verhalen vaak focussen op wat ouders missen – denk aan slaapgebrek, systeemfouten, gebrek aan steun en toenemende stress – wordt een belangrijk aspect over het hoofd gezien: wat deze generatie ouders juist allemaal doet.
Uit Nanit’s onderzoek blijkt dat ouder worden een reis is van persoonlijke groei, vreugde en zelfontdekking. Het helpt ouders om hun identiteit te herontdekken en te bevestigen. Zoals een ouder in onze enquête deelde: "Ik ben mezelf aan het herontdekken en opnieuw aan het opvoeden, terwijl ik mijn kind opvoed."
Belangrijkste inzichten:
-
Ouderschap wordt in grote meerderheid gezien als een reis van zelfontdekking: 64,5% van de ouders ontdekt nieuwe kanten van zichzelf en 15% voelt zich compleet veranderd.
-
43,5% van de ouders balanceert tussen “meerdere versies” van zichzelf. Moeders zijn hierin twee keer zo herkenbaar als vaders.
-
22% van de ouders voelt zich losgekoppeld van wie ze waren voor het ouderschap. Moeders hebben dat gevoel 2,5 keer vaker dan vaders.
-
22% voelt zich nog steeds dezelfde persoon, alleen met een kind erbij. 37% geeft aan nog zoekende te zijn, vooral jongere ouders en moeders.
-
58% van de ouders vindt dat ze precies genoeg tijd besteden aan ouderschap. 26% wil graag meer tijd en 15% vindt het juist te veel.
-
Ouders nemen beslissingen op basis van een mix van gevoel en onderzoek: 47% vertrouwt eerst op hun intuïtie en checkt dan met data; 36% doet het andersom.
-
Dankzij Nanit voelt 80% van de ouders zich zelfverzekerder, 95% ervaart meer gemoedsrust, 71% slaapt beter en 54% voelt een sterkere band met hun baby.
De kracht van de nieuwe ouder
Elke generatie ouders krijgt met andere uitdagingen te maken. Tegelijkertijd brengen we nieuwe inzichten, technologie en manieren van opvoeden mee. Waarom gaat het gesprek dan nog steeds vooral over wat we missen? In bijna alle media gaat het over hoe zwaar ouderschap is – hoe weinig we slapen, hoe weinig steun we voelen, hoe vaak we ons zorgen maken. Maar hoe ervaren ouders het echt? Hoe zien zij zichzelf buiten de dagelijkse zorg om?
Het blijkt dat het verhaal positiever is dan we vaak denken. Er zijn veel meer momenten van vreugde, verbinding en zelfvertrouwen dan je terugziet in de media. Deze generatie ouders voelt zich sterker en zekerder dan ooit tevoren.
Dit is de Parenting Shift: een herdefiniëring van wat het betekent om je kind(eren) op te voeden en tegelijkertijd jezelf te (her)ontdekken en bevestigen.
Ouderschap als bevestiging van identiteit
Worden we ouder, dan verliezen we niet wie we zijn – we herontdekken juist wie we zijn. Terwijl veel verhalen over ouderschap focussen op de moeilijke kanten, laat Nanit’s onderzoek een ander beeld zien: een verhaal van persoonlijke groei, geluk en een dieper begrip van jezelf.
Ouderschap zorgt voor een sterkere band met je identiteit. 65% van de ouders ontdekt nieuwe kanten van zichzelf, en 15% voelt zich totaal veranderd. De gedachte dat je jezelf verliest in het ouderschap leeft nog wel, maar slechts 22% zegt zich niet meer verbonden te voelen met wie ze voorheen waren. De meeste ouders vinden hun draai in hun nieuwe rol én bloeien daarin op.
Zoals een ouder het omschreef: “Ik voel me zelfverzekerder dan ooit. Nu ik misschien wel de moeilijkste baan ter wereld heb, voelt het alsof ik alles aankan.” Een andere ouder zei: “Ouderschap heeft mijn kijk op mezelf totaal veranderd. Ik voel een nieuw doel, word uitgedaagd en groei op manieren die ik nooit had verwacht. Het is alsof ik door een nieuwe bril naar het leven kijk.”
Meer dan de helft van de ouders (58%) vindt dat ze genoeg tijd aan het ouderschap besteden. Dat zet het idee van ouderlijke overbelasting in een ander daglicht.
Ouderschap in perspectief
Positieve veranderingen
We bereiden ons allemaal voor op de klap als we ouder worden. Je zou afscheid moeten nemen van je oude leven, en daarmee ook van wie je was. Maar 80% van de Nanit-ouders zegt dat ouderschap juist een positieve invloed had op hun zelfbeeld.
“Ik heb een innerlijke kracht gevonden waarvan ik niet wist dat ik die had,” zei een ouder. “Ik merk nu dat ik elke dag moeilijke dingen aankan.” Een ander voegde toe: “Ik blijf mezelf ontwikkelen en ontdek steeds nieuwe kanten van wie ik ben. Ouderschap heeft me geleerd mild te zijn voor mezelf, juist in de moeilijke momenten.”
Opvallend: 43,5% van de ouders zegt meerdere versies van zichzelf te zijn. Moeders herkennen zich hier twee keer zo vaak in als vaders. Een moeder zei: “Het is alsof ik met andere ogen naar het leven kijk. Mijn prioriteiten zijn veranderd, mijn waarden ook, zelfs mijn geduld. Tegelijk is het een bescheiden reis die me heeft geleerd om imperfectie te omarmen en te groeien op manieren die ik nooit had verwacht.”
Uitdagingen onderweg
Ondanks alle positieve inzichten worstelen sommige ouders met hun veranderde identiteit. Zo voelt 22% zich niet meer verbonden met wie ze voorheen waren, vooral moeders. Daarnaast geeft 37% aan nog zoekende te zijn naar wie ze nu eigenlijk zijn, al lijken jongere ouders dat proces makkelijker te vinden dan oudere.
“Mijn prioriteiten zijn veranderd. Natuurlijk is mijn eigenheid nog steeds belangrijk, maar nu hoort daar ook bij dat ik een bron van liefde, veiligheid en richting ben voor mijn kind,” vertelde een ouder.
Een ander zei: “Ik heb nu een groter doel. Ik wil een beter mens worden, omdat er iemand naar me opkijkt.”
Ouderlijke stress en zorgen begrijpen
Hoewel ouders zich vandaag de dag zekerder voelen, blijven er uitdagingen. Wat helpt ouders door de lastige momenten heen? Nanit-ouders geven aan zich minder zorgen te maken over slaap dan over andere stressfactoren.
Slaap van de baby:
-
11% is erg bezorgd, 17% matig bezorgd, 24% redelijk bezorgd, 33% een beetje bezorgd, 15% niet bezorgd
-
Moeders zijn 1,5 keer vaker bezorgd dan vaders.
Ontwikkeling van de baby:
-
9% erg bezorgd, 16% matig bezorgd, 28% redelijk bezorgd, 35% een beetje bezorgd, 12% niet bezorgd
- Er waren geen significante verschillen tussen moeders en vaders als het gaat om zorgen over mijlpalen in de ontwikkeling.
Welzijn van de baby:
-
14% erg bezorgd, 21% matig bezorgd, 28% redelijk bezorgd, 30% een beetje bezorgd, 7% niet bezorgd
-
Moeders zijn 1,6 keer vaker bezorgd dan vaders.
Algemene stress door ouderschap:
-
8% is erg gestrest, 25% matig gestrest, 39% redelijk gestrest, 25% een beetje gestrest, 2,5% helemaal niet gestrest
-
Moeders zijn 4 keer vaker erg gestrest dan vaders.
Grootste uitdagingen
Wat is de grootste uitdaging voor ouders? Verrassend genoeg: niet slaap!
-
45% noemt het gevoel van overweldigd zijn, 25% noemt slaapgebrek, 25% noemt de balans tussen werk en gezin
Zorgen opnieuw bekijken
Ondanks verwachtingen en druk van buitenaf, voelen veel ouders zich minder angstig dan verwacht. Een ouder zei: “Wat me het meest verraste aan het ouderschap? Dat ik juist rustiger ben geworden en meer in het moment leef. Het helpt me relativeren.”
Balans vinden als ouder
Tijd goed besteed
Ouders voelen zich steeds zekerder over hoe ze hun tijd verdelen: 58% vindt dat ze genoeg tijd besteden aan het ouderschap en 47% vindt hetzelfde over hun werk. Toch is er ook verlangen naar meer verbinding, want 76% wil graag meer tijd besteden aan hun relatie.
Veel ouders weten werk en gezin goed te combineren, en technologie helpt daarbij. Met Nanit blijven ouders in contact met hun baby, waar ze ook zijn. Het geeft rust in belangrijke overgangen: of je nu weer aan het werk gaat na je verlof of juist fulltime terugkeert naar kantoor. Bij Nanit draait alles om verbinding. We helpen ouders om met vertrouwen en gemak hun gezin én hun werk te combineren.
“Ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld met wie ik ben als nu,” vertelde een ouder. Een ander zei: “Mijn kind heeft me compleet gemaakt, zonder dat ik wist dat er iets miste.” En een derde: “Ik heb lang gezocht naar rust. Nu ik die heb gevonden, voel ik me vervuld, gemotiveerd en waardevol. Mijn rol als vader, partner en voorbeeld in de samenleving voelt belangrijker dan ooit.”
Intuïtie en innovatie
Beslissingen nemen we met een mix van gevoel en feiten. 47% van de ouders vertrouwt eerst op hun gevoel en controleert daarna met data. 36% doet het andersom. Zoals een ouder het zei: “Je maakt je zorgen over alles, maar volg je gevoel, doe je research of praat met je arts. Wees niet bang om vragen te stellen.”
Verschillen tussen generaties
De manier waarop we ouderschap invullen verandert met de tijd. Zo stellen steeds meer mensen het krijgen van kinderen uit, omdat ze eerst focussen op werk, persoonlijke ontwikkeling en andere prioriteiten. Maar betekent ouder zijn op latere leeftijd ook dat het makkelijker is? Niet per se. Oudere ouders ervaren op meerdere vlakken juist meer uitdagingen dan jongere ouders.
Jongere ouders veranderen minder in hoe ze tijd besteden aan zichzelf, sociale contacten, relaties of hobby's.
Zelfzorg:
-
45% merkt een grote afname
-
45% merkt een matige afname
-
Ouders boven de 30 merken 1,4 keer vaker een sterke afname dan ouders tussen de 25 en 29.
Sociale activiteiten:
-
44% merkt een grote afname
-
43% een matige afname
-
Jongere ouders rapporteren minder afname dan oudere ouders.
Relaties:
-
30,5% ziet een sterke afname in tijd voor hun relatie
-
53,5% een matige afname
-
Jongere ouders (25-29) melden 1,7 keer vaker geen verandering dan ouders boven de 30.
Hobby’s:
-
46,5% besteedt veel minder tijd aan hobby’s
-
40,5% merkt een matige afname
-
Jongere ouders houden vaker dezelfde tijd over voor hobby’s.
Oudere ouders ervaren vaker dat ouderschap een grotere of negatieve impact heeft op hun relatie, toekomstplannen en zelfbeeld.
Relatie:
-
40% ziet een positieve impact
-
25% een negatieve impact
-
Oudere ouders melden vaker negatieve veranderingen.
Toekomstplannen:
-
58% ziet een positieve impact
-
8% een negatieve impact
-
Jongere ouders zien ouderschap vaker als iets positiefs.
Zelfbeeld:
-
72% ervaart een positieve impact
-
6% een negatieve impact
-
Oudere ouders merken vaker geen of negatieve verandering.
Een ouder zei: “Ik ben me bewuster van mijn gevoelens, intenties en relaties sinds ik ouder ben.”
De rol van technologie
Deze generatie ouders heeft iets unieks: toegang tot technologie. En hoewel dat soms ook overweldigend kan zijn, zien Nanit-ouders technologie duidelijk als hulp.
Tech als hulp voor ouders
Moderne ouders gebruiken technologie steeds vaker om zich gesteund en verbonden te voelen.
-
84% zegt dat technologie hen beter geïnformeerd maakt
-
64% zegt dat ze hierdoor patronen in het gedrag van hun baby beter herkennen
-
53% is actief in oudergroepen
-
38% gebruikt social media om contact te houden
De rol van Nanit
Nanit speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de ervaring van ouders. Uit ons onderzoek blijkt:
-
80% voelt zich zekerder
-
95% ervaart meer rust
-
71% slaapt beter
-
54% voelt een sterkere band met hun baby
Een ouder vertelde: “Dankzij Nanit kan ik vanuit China met mijn zoon praten. Ik zag zijn vader hem naar bed brengen en voelde me ondanks de afstand toch betrokken. Verhaaltjestijd meebeleven in New York terwijl ik er fysiek niet was, dat zijn onvergetelijke momenten voor ons gezin.”
Een ander zei: “Nanit heeft dierbare herinneringen vastgelegd. Terugkijken maakt me dankbaar. Alles ging zo snel toen hij klein was, maar nu heb ik die momenten voor altijd.”
Ouderschap is in ontwikkeling – en ouders veranderen mee. Nanit’s Parenting Report 2025 laat zien hoe ouders vandaag de dag kracht, vreugde en verbinding vinden in hun reis. Dit is ouderschap in beweging.
Over het onderzoeksteam
De inzichten in dit rapport zijn verzameld en geanalyseerd door het onderzoeksteam van Nanit, bestaande uit ervaren onderzoekers, artsen en wetenschappers:
-
Dr. Natalie Barnett is VP Clinical Research bij Nanit. Ze leidt internationale samenwerkingen met universiteiten en ziekenhuizen en is verantwoordelijk voor intern onderzoek naar slaap en ontwikkeling. Natalie heeft een PhD in genetica en een postgraduaat in pediatrische slaapwetenschap.
-
Shambhavi Thakur is Clinical Research Data Analyst bij Nanit. Ze heeft een master in Health Informatics en Life Sciences en analyseert slaapdata voor interne en externe studies.
-
Dr. Maristella Lucchini is Senior Clinical Researcher bij Nanit. Ze werkt aan onderzoeksfinanciering en ontwikkelt samenwerkingen met universiteiten. Voorheen deed ze onderzoek aan het Columbia University Irving Medical Center naar slaapgezondheid bij zwangere en pas bevallen vrouwen, met speciale aandacht voor ongelijkheid in zorg.
-
Mackenzie Sangster werkt in het Brand & Community-team van Nanit. Ze ontwikkelt en redigeert content voor onder andere de Parent Confidently-blog. Ze gebruikt de Pro + Flex Duo om haar hond Poppy in de gaten te houden.
-
Holly Hays is schrijver en moeder van twee dochters. Ze maakt toegankelijke, herkenbare content voor drukke ouders en verzorgers. Holly heeft gewerkt voor onder andere Ergobaby, HGTV en OXO.
Samen zorgen zij voor betrouwbare, actuele en onderbouwde informatie. Elk artikel wordt zorgvuldig gecontroleerd door het Nanit-team en, waar relevant, beoordeeld door Nanit Lab – een denktank van wetenschappers, ingenieurs en medische experts.