Wanneer je na jouw verlof weer aan het werk moet kan dat best lastig zijn. Je hebt in een fijne bubbel geleefd met je kindje en plots spat deze bubbel uiteen, omdat jij moet gaan werken. Dit kan best lastig zijn! Gelukkig ben jij zeker niet de enige met dit gevoel.
Hieronder benoemt auteur Lauren Smith Brody, auteur van The Fifth Trimester: The Working Mom’s Guide to Style, Sanity, and Success After Baby, de 5 meest voorkomende stressfactoren van weer aan het werk gaan én geeft advies over hoe hiermee om te gaan. Zijn ze herkenbaar voor jou?
1. “Waarom voelt het vinden van kinderopvang onmogelijk?”
Het vinden van een fijne kinderopvang kan best lastig zijn, helemaal met de huidige tekorten en de lange wachtlijsten kan het voorkomen dat er geen plek is voor jouw kindje op de opvang die jij wenst. Je bent wellicht geneigd een snelle beslissing te nemen, om zo snel mogelijk te kunnen profiteren van opvang. Doe dit niet!
Brody raadt ouders aan om hun keuze voor kinderopvang vooral te baseren op hun eigen gevoel. “Uit onderzoek van 15 jaar bleek dat alle vormen van opvang—nanny, kinderdagverblijf of familieopvang—hun voordelen hebben. Maar wat het meeste invloed had op het welzijn van het kind, was hoe comfortabel de ouders zich voelden bij hun keuze. Veiligheid is natuurlijk belangrijk, maar let ook op wat praktisch is, wat je rust geeft en of het past bij jullie cultuur. Dat telt echt mee!”
2. "Hoe krijg ik de flexibiliteit op het werk die ik nodig heb?"
Ouders hebben tegenwoordig meer invloed om flexibiliteit op het werk te vragen dan ooit. Voor veel nieuwkomers kan dit de eerste keer zijn dat ze over deze voorwaarden moeten onderhandelen. "Omdat het zo belangrijk is, voelt het heel persoonlijk," zegt Brody. "Maar 73% van de werknemers zorgt voor iemand. Flexibiliteit is voor iedereen."
Het ondersteunen van zorgverleners is ook zakelijk gezien voordelig. Volgens onderzoek van Brody levert het bieden van voordelen en beleid, zoals flexibiliteit voor ouders, een werkgever zakelijk veel meer op dan het kost. "Houd dit zakelijke voordeel in gedachten; wanneer je onderhandelt—of het nu om een loonsverhoging of meer flexibiliteit gaat—doe je het niet alleen voor jezelf, maar ook voor degenen om je heen die om welke reden dan ook niet kunnen spreken, en voor het bedrijfsresultaat van je werkgever."
Wanneer je met je werkgever gaat onderhandelen, moet je een Plan A en een Plan B hebben. Brody raadt aan om vooruit te denken over de mogelijke zorgen van je werkgever en oplossingen paraat te hebben. Zorg ook dat je duidelijk bent over de taken van je functie. Schrijf eventueel je eigen functiebeschrijving op en zorg dat wat je voorstelt aan je werkgever voldoet aan hun behoeften—of zelfs betere resultaten oplevert. Jouw doel is win-win.
3. "Hoe ga ik om met de overweldigende mentale last thuis?"
Brody benadrukt het belang van je mentale last zichtbaar maken voor anderen. "Uit onderzoek blijkt dat je, zodra je een baby hebt, verantwoordelijk wordt voor meer dan 300 nieuwe dagelijkse taken—plus al het denkwerk en de planning die daarbij komen kijken," zegt ze. "Het is een grote verandering, dus het is logisch dat het overweldigend voelt."
Het is belangrijk om te erkennen dat veel van die denk- en planningswerkzaamheden in je hoofd zitten—en je moet die zichtbaar maken. Brody raadt aan om je taken ergens openbaar op te schrijven, bijvoorbeeld op een whiteboard of je koelkast. Dit is niet om je partner te confronteren met hoeveel je doet, maar om een meer eerlijke taakverdeling te bevorderen en frustraties te verminderen. Een aanrader hierover is het boek Schat, wil jij dit even doen? van Eve Rodsky.
Teruggaan naar het werk biedt vaak een goede kans voor koppels om de taakverdeling opnieuw te bekijken, vooral als een van de ouders langer ouderschapsverlof heeft gehad. Zorg bij het verdelen van taken dat degene die een taak op zich neemt ook de planning ervan doet, van begin tot eind. Bijvoorbeeld: als je verantwoordelijk bent voor het avondeten, moet je ook weten of de olijfolie bijna op is. Gelukkig zijn er dankzij technologische vooruitgang, zoals het bijhouden van slaapjes, voedingen en luiers in de Nanit App, steeds meer hulpmiddelen om de mentale last van nieuwe ouders te verlichten.
4. "Hoe ga ik om met slapen en voeden als ik weer aan het werk ga?"
Brody zegt opnieuw: Voel je niet persoonlijk schuldig voor uitdagingen die worden veroorzaakt door systeemfouten.
"Ouders hebben veel stress, omdat de adviezen die ze krijgen—zoals dat je baby zes maanden bij je op de kamer moet slapen of dat je twee jaar moet borstvoeden—niet altijd overeenkomen met de wetgeving rondom betaald verlof en kinderopvang," zegt Brody.
Dit geldt vooral voor het slaapschema en het voedingsschema van je baby. "Goed genoeg moet echt goed genoeg zijn," zegt ze. Toen Brody onderzoek deed voor haar boek en meer dan 700 moeders ondervroeg, vroeg ze niet alleen wanneer hun baby de nacht begon door te slapen, maar ook wanneer zijzelf weer zeven uur achter elkaar sliepen. Het meest voorkomende antwoord was rond de zeven maanden, lang nadat de meeste mensen weer aan het werk zijn gegaan. Dit betekent dat nieuwe ouders de eerste maanden op het werk doodop zijn.
"Probeer het waken af te wisselen met je partner, bij voorkeur twee nachten achter elkaar," zegt ze. "Houd je aan de slaaphygiëne-regels om ervoor te zorgen dat de slaap die je krijgt van goede kwaliteit is. En op het werk—hoe gek het ook klinkt—probeer een stressvolle taak, zoals een belangrijke call, na de lunch in te plannen wanneer je meestal slaperig bent. Dat geeft je een adrenalinekick."
Wat betreft het voeden: Brody’s eerste advies voor nieuwe ouders is om te weten wat je rechte zijn. Zoals heb je in Nederland het recht om borstvoeding te geven of te kolven onder werktijd.
5. "Ik voel me losgekoppeld van mijn werk. Hoe kom ik weer op gang?"
Afhankelijk van hoe lang je weg bent geweest en het soort werk dat je doet, kun je gemengde gevoelens hebben over wie jouw taken heeft overgenomen. Brody raadt aan om je terugkeer te behandelen alsof je een nieuwe baan begint.
"Ga langs bij collega’s en spreek één-op-één af om bij te praten," zegt ze. "Je merkt misschien dat je bepaalde onderdelen van je werk ontgroeid bent, dus het kan natuurlijk aanvoelen om die verantwoordelijkheden bij degenen te laten die jou hebben vervangen—and dat is prima!" Deze veranderingen kunnen een mooie kans zijn om je rol te laten groeien. "De behoeften van nieuwe ouders zijn ook de behoeften van collega's, en daarom is het zo belangrijk om te onderhandelen over zaken als flexibiliteit," zegt ze. "Je onderhandelt niet alleen voor nieuwe ouders, maar voor iedereen. Uiteindelijk zal je werkgever je hier dankbaar voor zijn."
Wat je ook doet, het belangrijkste voor nieuwe ouders is om mild voor zichzelf te zijn, maar tegelijkertijd hun eigen grootste voorstander te worden.
Of het nu op je werk is of in je relatie, wrok is giftig—en het is cruciaal om die voor te blijven. Voorkomen van toekomstige wrok is een investering in je relatie, je professionele identiteit en jezelf. Al deze facetten van je nieuwe leven zijn met elkaar verbonden, en voor het een zorgen betekent voor alles zorgen.