Our Nanit Lab Team Answers Your Questions on Creating Successful Sleep Routines

Hoe laat je je kindje beter slapen? Onze experts helpen je!

Het vinden van een goede slaaproutine voor je baby of peuter kan een uitdaging zijn. Gelukkig delen de experts van Nanit hun beste tips om slaapgewoonten te verbeteren. Van het starten van een routine bij pasgeborenen tot het aanpakken van vroege ochtendwakkers en nachtelijke onderbrekingen bij peuters – deze adviezen kunnen een groot verschil maken. Wil je weten hoe je meer rust en structuur in je nachten brengt? Lees verder en ontdek de antwoorden van de experts!

Het is geen verrassing dat het lastig kan zijn om baby’s, en zelfs peuters, goed te laten slapen. En als je dan ook nog een langetermijn-slaaproutine wilt opbouwen waar ze zich aan houden, kan dat bijna onmogelijk lijken. Daarom hebben we de experts van het Nanit Lab ingeschakeld: Dr. Natalie Barnett, vice-president klinisch onderzoek bij Nanit, en Dr. Maristella Lucchini, senior klinisch onderzoeker. Aan de hand van vragen van Nanit gebruikers, delen zij hun adviezen over hoe je met een vaste slaaproutine de gezondheid en het geluk van het hele gezin bevordert.

Een voorspelbare bedtijdroutine helpt je baby’s biologische klok te reguleren. Dit maakt het voor hen (en voor jou!) makkelijker om van rustige nachten te genieten. Bovendien brengt een goede slaaproutine broodnodige structuur terug in je leven.

Slaaproutines voor pasgeborenen

Vraag: Vanaf welke leeftijd raden jullie aan om een slaaproutine te starten voor een pasgeborene? Ik weet dat slaaptraining vaak pas na vier maanden begint. Maar is er iets dat we van pasgeboren leeftijd tot vier maanden kunnen doen om slaaptraining makkelijker te maken of zelfs overbodig?

Antwoord: Je kunt op elk moment beginnen met een bedtijdroutine. Kies 2-3 dingen die je elke avond consequent doet om aan te geven dat het bedtijd is. Bijvoorbeeld: luier verschonen, een korte massage, voeden, en dan naar bed. Of een bad, voeden, boekje lezen, en dan naar bed. Je pasgeborene valt waarschijnlijk nog steeds in slaap tijdens het voeden, wat normaal is. Je kunt ze geleidelijk laten wennen aan het slapen op hun rug in hun wiegje. Rond drie maanden kun je proberen ze 's avonds in hun eigen bedje in slaap te laten vallen.

– Dr. Natalie

Vraag: Mijn baby is 7 weken oud en ik probeer hem een vaste bedtijdroutine aan te leren. Hij begint echter te huilen zodra ik hem neerleg, en als ik hem weer oppak, slaapt hij meteen in mijn armen. Hebben jullie tips?

Antwoord: Gefeliciteerd met je kleintje! Op 7 weken is je baby nog erg jong en heeft hij geen besef van dag en nacht. Hoewel het goed is om nu al een bedtijdroutine te introduceren, moet je verwachten dat je baby deze al helemaal volgt. Rond drie maanden beginnen de meeste baby’s een circadiaans ritme te ontwikkelen, waarbij ze het verschil tussen dag en nacht begrijpen. Houd de routine kort en voorspelbaar, bijvoorbeeld voeden, luier verschonen, inbakeren, een liedje zingen of een boekje lezen, en dan naar bed. Inbakeren kan helpen om je baby zich geborgen te laten voelen. Leg hem rustig neer en houd je hand even op zijn buik om hem te kalmeren. Deze fase is nog erg onvoorspelbaar, maar dat gaat voorbij!

– Dr. Maristella

Slaaproutines voor baby’s

Vraag: Mijn baby van 7 maanden slaapt redelijk goed, maar wordt de laatste tijd vroeg wakker, rond 5:30 of 6:00 uur. Hoe kan ik dit rekken? Ze gaat naar bed tussen 19:00 en 20:00 uur, afhankelijk van haar laatste dutje.

Antwoord: Overweeg om over te stappen op twee dutjes als ze er nog drie doet. Dit kan helpen! Zorg er ook voor dat er geen licht naar binnen komt. Probeer een paar weken vuilniszakken voor de ramen te hangen om te zien of dat verschil maakt.

– Dr. Natalie

Vraag: Mijn bijna 8 maanden oude baby doet het goed met slapen, maar we proberen haar aan een vast schema te houden nu ze overgaat naar twee dutjes per dag. Hebben jullie suggesties?

Antwoord: Elke verandering kost tijd om aan te wennen, dus blijf rustig en besef dat dit normaal is en niet eeuwig duurt. Alle goede vaardigheden die je kind als zelfstandige slaper heeft ontwikkeld, zijn niet weg; ze hebben alleen een kleine reset nodig. Vermijd een laat dutje en zorg dat er minstens drie uur zit tussen het wakker worden uit het middagdutje en het slapengaan. In de Nanit App kun je eenvoudig terugvinden wanneer je baby wakker werd.

– Dr. Maristella

Vraag: Mijn kind wordt bijna 12 maanden en heeft een vaste routine met een bad, flesje en naar bed om 19:00 uur. Maar de laatste tijd wordt hij ’s nachts vaak wakker en slaapt alleen weer in met een flesje. Hoe kunnen we dit patroon doorbreken?

Antwoord: Hoi, ik heb ook een baby die bijna één wordt. Wat een rollercoaster was dit afgelopen jaar! Als je baby begint rond te kruipen en te lopen, kan dat soms hun slaap verstoren, omdat ze actiever worden en sneller wakker worden. Als je zeker weet dat je baby overdag goed eet, is het verleidelijk om 's nachts een flesje te geven om hem te kalmeren, maar dit versterkt de gewoonte om wakker te worden en kan het moeilijker maken om zelf weer in slaap te vallen. Ik zou aanraden om te wachten met het geven van de fles. Je kunt in één keer stoppen (cold turkey), maar wees voorbereid op een paar pittige nachten, of laat laat hem gedurende 14 minuten proberen weer in slaap te vallen voordat je een flesje geeft. Succes, je kunt dit!

– Dr. Maristella

Slaaproutines voor peuters

Vraag: Mijn zoon van 20 maanden heeft altijd goed geslapen (van 19:00 uur tot 6:00/7:00 uur), maar de laatste 2-3 weken wordt hij rond 5:00 en 5:30 uur wakker. Er is niets veranderd in zijn routine, hij gaat om 19:00 uur naar bed met zijn flesje, zoals gewoonlijk. We hebben geprobeerd zijn bedtijd te verschuiven naar 19:30 uur de afgelopen nachten, maar hij blijft op hetzelfde tijdstip wakker worden. Heb je een idee wat de oorzaak kan zijn?

Antwoord: Het is mogelijk dat hij overdag te lang dutjes doet. Probeer de dutjes te beperken tot 1,5 uur en kijk of dat verschil maakt. Daarnaast kun je hem de kans geven om rond 5:00 uur weer in slaap te vallen, en een tijdstip kiezen waarop je pas weer naar hem toegaat. Zorg ervoor dat zijn kamer goed verduisterd is, want zelfs een klein beetje licht kan hem wakker maken en het moeilijker maken om weer in slaap te komen.

– Dr. Natalie

Vraag: Mijn dochter van 2,5 jaar wordt al een paar maanden om 4:30 uur wakker. We hebben van alles geprobeerd: haar dutjes verkorten, haar zo lang laten slapen als ze wil, haar bedtijd vervroegen (van 20:00 uur naar 19:00 uur), haar terug in slaap wiegen om 4:30 uur, haar negeren, een nachtlampje gebruiken. Ze slaapt ongeveer 9,5 uur per nacht en doet overdag waarschijnlijk 2-3 uur dutjes. Voor dit alles sliep ze van 20:00 tot 6:00 uur. Niets werkt en we zijn uitgeput.

Antwoord: Ik zou aanraden om haar middagdutje terug te brengen tot maximaal een uur. Ik vermoed dat ze overdag te lang slaapt. Je kunt ook proberen haar in haar bedje te laten tot een vast moment in de ochtend, zodat ze hopelijk leert dat ze zichzelf weer moet proberen in slaap te krijgen.

– Dr. Natalie

Vraag: Het is een drama om onze dochter van 2,5 jaar rustig genoeg te krijgen om te gaan slapen. We hebben een goede routine van pyjama aandoen, tanden poetsen, boekjes lezen en samen bidden, maar de laatste weken zijn een nachtmerrie. Het duurt nu gemiddeld een uur voordat ze eindelijk rustig is en in bed wil gaan liggen. Ze probeert steeds te rekken door te zeggen dat ze gewiegd wil worden of dat haar rug nog even moet worden gekrabd. Mijn vrouw geeft soms toe, maar ik ben bang dat dit een slechte gewoonte vormt. We hebben een "bedtijdkaart" voor haar gemaakt waarop ze stickers kan plakken als we de routine doorlopen, maar dat lijkt ook niet te helpen. Als ze eenmaal slaapt, wordt ze minstens één keer wakker en vraagt ons om "nog één keer te bidden." Gisteravond was ze pas rustig om 21:00 uur (we begonnen de routine om 19:30 uur) en daarna werd ze om de paar uur wakker tot 5:30 uur. Help alsjeblieft!

Antwoord: Is er recent iets veranderd in haar dutjesschema? Het kan zijn dat ze om 19:30 uur al te moe is, wat haar onrustig maakt. Probeer de routine iets eerder te starten om te zien of dat helpt. Als er bepaalde dingen zijn die haar kalmeren, zoals het krabben van haar rug, kun je die in de bedtijdroutine opnemen. Zo bepaal jij hoelang dit duurt in plaats van dat het gebeurt omdat je uitgeput bent en toegeeft. Ik denk dat de meerdere nachtelijke ontwakingen te maken hebben met het feit dat ze in een opgejaagde toestand in slaap valt. Als je de bedtijdroutine rustiger maakt, zullen de nachtelijke ontwakingen waarschijnlijk ook minder worden.

– Dr. Maristella

 

Een goede slaaproutine opbouwen kan een uitdaging zijn, maar met geduld en consistentie ontwikkelt je kind gezonde slaapgewoonten. Volg de tips die je vanuit je Nanit App krijgt en volg ons op social media en via onze nieuwsbrief, zodat dit proces soepeler en beter beheersbaar wordt voor zowel jou als je kleintje.

Nanit is toegewijd aan het leveren van hoogwaardige, betrouwbare inhoud voor onze lezers. Onze Parent Confidently-artikelen zijn gemaakt door ervaren bijdragers op het gebied van ouderschap en zijn stevig geworteld in gegevens en onderzoek. Om de juistheid en relevantie van de inhoud te garanderen, ondergaan alle artikelen een rigoureus beoordelingsproces door ons team van opvoedingsexperts. Bovendien wordt onze welzijnsgerelateerde inhoud verder onderzocht door Nanit Lab , onze denktank van wetenschappers, ingenieurs, artsen, academische experts en opinieleiders.

Ons primaire doel is om lezers te voorzien van de meest actuele, betrouwbare en bruikbare informatie over een groot aantal onderwerpen over ouderschap. We streven ernaar onze lezers in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen door uitgebreide en gerespecteerde inzichten te bieden.

Om transparantie en geloofwaardigheid na te streven, bevatten onze artikelen geloofwaardige bronnen van derden, collegiaal getoetste onderzoeken en samenvattingen. Deze bronnen zijn rechtstreeks in de tekst gelinkt of onderaan de artikelen vermeld, zodat lezers gemakkelijk toegang hebben tot het bronmateriaal.

BIJDRAGEN

Natalie Barnett, PhD is VP Clinical Research bij Nanit. Natalie startte samenwerkingen op het gebied van slaaponderzoek bij Nanit en in haar huidige rol houdt Natalie toezicht op de samenwerking met onderzoekers in ziekenhuizen en universiteiten over de hele wereld die de Nanit-camera gebruiken om de slaap bij kinderen beter te begrijpen en leidt ze de interne slaap- en ontwikkelingsonderzoeksprogramma's bij Nanit. Natalie heeft een Ph.D. in genetica van de Universiteit van New England in Australië en een postdoctoraal certificaat in pediatrische slaapwetenschappen van de Universiteit van West-Australië. Natalie was assistent-professor bij de afdeling Neurogenetica van de NYU School of Medicine voordat ze bij Nanit kwam. Natalie is ook de stem van Nanit's wetenschappelijk onderbouwde, gepersonaliseerde slaaptips die gebruikers gedurende de eerste paar jaar van hun baby krijgen.

Kristy Ojala is directeur digitale inhoud van Nanit. Ze besteedt veel te veel tijd aan het kijken naar kaarten en weersvoorspellingen en foto's van Devon Rex-katten en diners zonder kok. Ze is een voormalig slaapkampioen en probeert betrouwbare slaaptips met andere ouders te delen. Ze bidt voor die ene mooie dag waarop geen klein mensje haar wakker maakt terwijl het nog donker is. Haar kinderen raden 3 boeken, ongeveer 600 stuffies, Chopin's 'Nocturnes' en de Nanit Sound + Light ten zeerste aan voor succes bij het slapengaan.

Mackenzie Sangster maakt deel uit van het Brand and Community-team bij Nanit. Ze ondersteunt de ontwikkeling en redactie van inhoud voor Nanit's Parent Confidently-blog en andere marketinginitiatieven. Buiten het werk brengt ze graag tijd door met haar vrienden, kookt, is ze actief en gebruikt ze de Pro + Flex Duo om haar vachtbaby, Poppy, in de gaten te houden!