Slaap tijdens de zwangerschap en slaap na de bevalling

SLAAP TIJDENS ZWANGERSCHAP EN NA DE BEVALLING

Dr. Maristella Lucchini beantwoordt de meest prangende vragen van onze gemeenschap over slaap tijdens zwangerschap en na de bevalling.
Lezing SLAAP TIJDENS ZWANGERSCHAP EN NA DE BEVALLING 10 minuten Volgende Waarom de ademhaling van je baby monitoren?

Het is geen verrassing dat slaaptekort een van de grootste problemen vormt tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Tijdens de zwangerschap horen we allemaal van vrienden en familieleden met goede bedoelingen dat we "nu moeten slapen", hoewel veel slaapproblemen zich al voordoen voordat de baby arriveert. (Hallo rugpijn, zwelling en misselijkheid!)

Als je baby er eenmaal is, ontstaat er een heel ander probleem. Of je baby samen met broertjes en zusjes slaapt, alleen in jouw armen slaapt, of helemaal niet wil slapen, een slaapprobleem is iets waar nieuwe ouders zich druk over maken. Daarom hebben we Dr. Maristella Luccihini, senior klinisch onderzoeker bij Nanit, ingeschakeld om onze super vermoeide, enigszins prikkelbare gemeenschap van nieuwe ouders te helpen met hun meest prangende vragen over pre- en postnatale slaap. Want onderzoek toont aan dat goed slapen verder gaat dan een blije baby. Het betekent gelukkigere ouders en gelukkigere gezinnen.

V: Ik ben momenteel 14 weken zwanger van mijn tweede baby. Mijn eerste is negen maanden oud en slaapt geweldig! Maar ik heb moeite om in slaap te blijven, en om op mijn linkerzij te blijven slapen. Ik heb een zwangerschap kussen dat ik als barrière gebruik, maar het lijkt erop dat ik in mijn slaap op mijn rug terechtkom. Het veroorzaakt veel angst bij mij omdat ik heb gelezen dat slapen op je rug ontzettend schadelijk kan zijn voor de baby. Heeft u tips voor mij om op mijn linkerzij te blijven?

A: Gefeliciteerd met de nieuwe baby! Er zijn enkele studies die slaaphouding koppelen aan negatieve zwangerschapsresultaten, maar de resultaten waren niet doorslaggevend en de meeste studies waren bij moeders die verder waren in de zwangerschap. Een recente studie die zich richtte op de eerste 30 weken van de zwangerschap vond geen verband tussen slaaphouding en negatieve zwangerschapsresultaten. Mijn suggestie zou zijn om altijd op je linkerzij te gaan liggen en als je wakker wordt en op je rug ligt, jezelf gewoon opnieuw te positioneren zonder al te bezorgd te raken.

Over het algemeen wordt het naarmate de zwangerschap vordert, steeds ongemakkelijker om op je rug te slapen, dus je zult dan waarschijnlijk de voorkeur gaan geven aan slapen op je zij. Onthoud ook dat overmatige stress en slechte slaapkwaliteit ook zijn gekoppeld aan slechtere zwangerschapsresultaten. Dus te veel zorgen maken kan je alleen maar van kwaad tot erger leiden. Je doet alles wat je kunt om die baby veilig en gezond te houden!

V: Bij mijn laatste zwangerschap begon ik vanaf ongeveer drie maanden te snurken, vooral doordat ik veel vocht vast houd. Dit was ontzettend storend voor zowel mij als mijn partner. Wat kan ik doen, behalve verhoogd slapen (ik gebruikte een wigkussen), om de zwelling te verminderen zodat ik beter kan slapen? Bovendien leed ik ook aan carpaal tunnel syndroom.

A: Snurken tijdens de zwangerschap is niet ongewoon en wordt vaak veroorzaakt door gewichtstoename, veranderingen in hormonen en bloedstroom. Het kan ook frequenter worden naarmate de zwangerschap vordert. Slapen op je zij en het gebruik van een luchtbevochtiger en neusstrip kan helpen om snurken te verminderen. Ik zou ook het snurken bespreken met jezorgverleners. Snurken is vaak onschadelijk, maar soms kan het worden geassocieerd met aandoeningen die de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap kunnen beïnvloeden, zoals slaapapneu. Een grondige evaluatie door je gynaecoloog kan je helpen begrijpen of je extra zorg nodig heeft om het snurken te verminderen, of dat er niets is om je zorgen over te maken.

V: Ik word elke nacht rond 4:00 uur wakker en kan zelden weer in slaap vallen. Mijn baby is 10 maanden oud en slaapt geweldig. Ik veronderstel dat het komt omdat ik voorheen zo vaak met hem wakker werd voordat we met slaaptraining begonnen. Ik heb moeite om in slaap te vallen en wordt 's nachts vaak wakker. Heeft u suggesties voor ouders om zelf weer goed te slapen wanneer hun kleintje eenmaal de nacht doorslaapt?

A: Ik begrijp het! Dat kan erg frustrerend zijn. Je denkt eindelijk de kans te hebben om al die verloren slaap in te halen, maar je lichaam lijkt het te weigeren. Ik denk dat er een paar manieren zijn om dit aan te pakken.

Ten eerste: een van de belangrijkste redenen waarom ouders moeite hebben met slapen is stress en angst. Als dit bij jou aan de hand is, probeer dan de belangrijkste redenen voor je angst te achterhalen. Maak je je zorgen dat je kind het niet goed doet op de kinderopvang? Ben je bezorgd over het combineren van je werkverantwoordelijkheden met je nieuwe baby? Dit zijn slechts enkele voorbeelden (geïnspireerd op mijn eigen ervaring met mijn drie kinderen!). Vaak is het identificeren van waar we angstig van worden de eerste stap om het aan te pakken.

Ten tweede: je lichaam moet ook weer wennen na maandenlang vele malen per nacht wakker te worden. Dit zijn mijn suggesties: probeer het juiste moment te vinden waarop je slaperig begint te worden. We hebben allemaal een voorkeurs "ritme," en als je te vroeg naar bed gaat omdat je denkt dat je slaap kunt inhalen, is je lichaam misschien nog niet klaar en blijf je gewoon wakker in bed en gefrustreerd. Tegelijkertijd moet je ook weer niet te laat naar bed gaan, anders zal je lichaam hormonen gaan produceren om je vermoeidheid te bestrijden en wordt het erg moeilijk om te ontspannen en in slaap te vallen. Zodra je een goed moment hebt gevonden, probeer daar dan aan vast te houden. Consistentie rond bedtijd is niet alleen cruciaal voor je baby, maar ook voor jou!

Last but not least, vind een activiteit om te doen voordat je naar bed gaat om je te helpen ontspannen. Toen ik in jouw situatie was, merkte ik dat het hydrateren van mijn handen en lichaam een ​​zeer rustgevende activiteit voor mij was. Ik kocht een moisturizer met een lekker lavendelgeur en spendeerde een paar minuten daaraan. Het lijkt triviaal, maar na een lange dag voor je baby zorgen (en over het algemeen nog 100 andere dingen doen!) moet je je lichaam laten ontspannen en kalmeren. Een geluidsmachine met rustgevende geluiden kan ook helpen!

Ik hoop dat deze tips nuttig zullen zijn, maar als je blijft worstelen met je slaap, aarzel dan niet om het te bespreken met je zorgverlener! Je kunt ook je partner/familieleden/vrienden om hulp vragen.

V: We hebben een 11 maanden oude en hij slaapt ongeveer drie tot vier uur voordat hij wakker wordt. Hij slaapt nooit de hele nacht door. Mijn vrouw geeft hem graag een flesje als hij wakker wordt en brengt hem zo weer in slaap, maar ik ben bang dat het hem traint om 's nachts te willen eten in plaats van te slapen. Ze is fel tegen de "laat hem huilen" methode en elke keer als hij wakker wordt, haast ze zich om hem te troosten. Hij is bijna een jaar oud en slaapt niet door de nacht. Ze slaapt ook elke nacht met hem in de kinderkamer. Ik zou graag wat advies willen om een oplossing te vinden.

A: Op deze leeftijd zouden baby's in staat moeten zijn om voor langere periodes te slapen en 's nachts niet gevoed te worden (als eten overdag goed gaat). Ik denk dat, zoals je beschrijft, wakker worden waarschijnlijk een kwestie van gewoonte is, maar er is geen sprake van verwijten! Het kan moeilijk en ontmoedigend zijn om verschillende methoden te proberen om je kind in slaap te laten vallen. Maar de "laat hem huilen methode" is slechts een van de vele slaapinterventies die beschikbaar zijn. Een alternatief kan zijn wat "aangepaste uitdoving" wordt genoemd. Met deze aanpak wacht je niet tot je baby huilt tot ze in slaap vallen, maar verleng je geleidelijk de tijd voordat je reageert op hun huilen. Het is misschien de moeite waard om met je vrouw te bespreken over alternatieve slaaptrainingsmethoden die haar zorgen kunnen verzachten. Bovendien publiceerde Nanit Lab een belangrijk artikel waarin we constateerden dat baby's die waren getraind om te slapen, niet verschilden van baby's die niet waren getraind om te slapen wat betreft hechting aan hun ouders, maar ze sliepen beter! Dit suggereert dat slaaptraining veilig is en je relatie met je baby niet schaadt.

V: Ik heb tweelingpeuters van drie jaar, een jongen en een meisje. Ze delen een kamer. Hoe voorkom ik dat ze weer uit bed gaan wanneer het tijd is om te slapen? Wat is een goede strategie die dit gedrag kan ontmoedigen? Hoe zorg ik dat ze luisteren?

A: Er is helaas geen magische oplossing, maar je kunt verschillende strategieën proberen. Als ze uit bed komen wanneer ze eigenlijk moeten slapen, kan het aanhouden van een zeer consistente bedtijdroutine helpen. Ze moeten weten wat er van hen wordt verwacht, en als ze uit bed komen, breng je ze zacht maar beslist terug en zorg je ervoor dat je ze niet te veel aandacht geeft. Je kunt ook beloven om over vijf minuten terug te komen als ze rustig in bed blijven liggen, en hen prijzen als ze dat doen!

Een andere strategie is om hen twee "jokers" te geven. Ze mogen slechts twee keer uit bed komen, misschien als ze water nodig hebben of naar de badkamer moeten, of gewoon voor een kus. Voor die twee keer laat je ze het doen, en daarna stuur je ze terug naar hun kamer. Dit werkt goed voor sommige peuters omdat het hen een gevoel van controle geeft, zij het gedeeltelijk.

Als ze 's ochtends te vroeg wakker worden, kun je proberen een slaaptrainer/kinderwekker te kopen, die hen kan helpen begrijpen wanneer het oké is om op te staan. Peuters hebben geen duidelijk tijdsbesef, dus als ze om 4:00 uur wakker worden, denken ze misschien dat het ochtend is en klaar zijn om de dag te beginnen. Probeer de kamer zo donker mogelijk te houden om hen niet in de war te brengen als de kamer vroeg in de ochtend licht wordt. Ik hoop dat deze tips zullen helpen. Succes!

Nanit is dedicated to delivering high-quality, reliable content for our readers. Our Parent Confidently articles are crafted by experienced parenting contributors and are firmly rooted in data and research. To ensure the accuracy and relevance of the content, all articles undergo a rigorous review process by our team of parenting experts. Additionally, our wellness-related content receives further scrutiny from Nanit Lab, our think tank of scientists, engineers, physicians, academic experts, and thought leaders.

Our primary objective is to furnish readers with the most current, trustworthy, and actionable information concerning a host of parenting topics. We strive to empower our readers to make informed decisions by offering comprehensive and respected insights.

In pursuit of transparency and credibility, our articles incorporate credible third-party sources, peer-reviewed studies, and abstracts. These sources are directly linked within the text or provided at the bottom of the articles to grant readers easy access to the source material.

CONTRIBUTORS

Natalie Barnett, PhD serves as VP of Clinical Research at Nanit. Natalie initiated sleep research collaborations at Nanit and in her current role, Natalie oversees collaborations with researchers at hospitals and universities around the world who use the Nanit camera to better understand pediatric sleep and leads the internal sleep and development research programs at Nanit. Natalie holds a Ph.D. in Genetics from the University of New England in Australia and a Postgraduate Certificate in Pediatric Sleep Science from the University of Western Australia. Natalie was an Assistant Professor in the Neurogenetics Unit at NYU School of Medicine prior to joining Nanit. Natalie is also the voice of Nanit's science-backed, personalized sleep tips delivered to users throughout their baby's first few years.

Kristy Ojala is Nanit’s Digital Content Director. She spends way too much time looking at maps and weather forecasts and pictures of Devon Rex cats and no-cook dinners. A former sleep champion, she strives to share trustworthy somnabulism tips with other parents—praying for that one fine day when no tiny humans wake her up while it’s still dark out. Her kids highly recommend 3 books, approximately 600 stuffies, Chopin’s “Nocturnes,” and the Nanit Sound + Light for bedtime success.

Mackenzie Sangster is on the Brand and Community team at Nanit. She supports content development and editing for Nanit’s Parent Confidently blog as well as other marketing initiatives. Outside of work, she enjoys spending time with her friends, cooking, being active, and using the Pro + Flex Duo to keep an eye on her fur-baby, Poppy!