POSTPARTUM RECOVERY TIMELINE: WHAT TO EXPECT AND HOW TO SUPPORT YOURSELF

Hoe herstelt je lichaam na de bevalling? Wat kun je verwachten?

Dit blog is gecontroleerd door Dr. Natalie Barnett van Nanit Lab.

Na negen maanden wachten mag je eindelijk je kleintje ontmoeten! Hoewel dit een spannende en mooie tijd is, heeft je lichaam hard gewerkt om je kleintje op de wereld te zetten (en doet dat nog steeds). Na alle hectiek van de bevalling vraag je je misschien af hoe het herstel er na de geboorte uitziet. Hoewel de hersteltijd na de bevalling varieert, zijn er een paar veranderingen die je kunt verwachten terwijl je herstelt.

Welke fysieke veranderingen kun je verwachten na de bevalling?

Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen na de bevalling. Het heeft veel doorgemaakt om je baby te ondersteunen en voeden. Wees dus lief voor jezelf. Al deze veranderingen zijn volkomen normaal! De volgende dingen kan je verwachten:

  • Krampen. Terwijl je baarmoeder samentrekt naar de grootte van voor de zwangerschap, kun je krampen voelen die sommigen “naweeën” noemen. Deze kunnen een paar dagen duren. Dit is onaangenaam, ongemakkelijk en gevoelig. Als je een vaginale bevalling hebt gehad, zul je waarschijnlijk tot een paar weken na de bevalling pijn ervaren. Hetzelfde geldt voor je wond als je een keizersnede hebt gehad. De juiste nazorg kan helpen om deze gevoelige plekken te verzachten.
  • Bloeding na de bevalling. Vaginale bloeding is normaal na een vaginale bevalling en een keizersnede, het zal afnemen zoals een menstruatie na verloop van tijd. Als je een keizersnede hebt gehad, kan er ook wat drainage van de incisie zijn, die minder wordt naarmate je geneest.
  • Veranderingen in slaap. Als je meer woelt en draait dan voor je zwangerschap (of zelfs tijdens de slapeloosheid in het derde trimester), komt dat doordat je progesteron- en oestrogeenspiegels dalen terwijl de prolactine- en oxytocinespiegels stijgen. Deze schommelingen kunnen je slaapcyclus verstoren. Dat komt bovenop de nachtvoedingen van je baby!
  • Zweet en andere lichaamsveranderingen. Terwijl je hormonen na de zwangerschap in balans komen, is het normaal om tijdelijke acne te ervaren, wat meer te zweten, of dat je haar dunner wordt. Het is geen Puberteit 2.0: het zijn tekenen dat je lichaam zich aanpast aan het niet langer ondersteunen van de constante behoeften van een foetus. Deze veranderingen kunnen enkele maanden tot wel een jaar duren.
  • Veranderingen in je stoelgang. Na de bevalling kan je last krijgen van je stoelgang, dit is normaal en hier kan je zelf veel aan doen. Zorg voor voldoende vezels, drink genoeg en trek op tijd aan de bel wanneer je toch pijn ervaart.

Welke emotionele veranderingen kun je verwachten na de bevalling?

Hormonale schommelingen na de bevalling beïnvloeden ook je geest. Alles wat je ervaart is niet alleen normaal, maar typisch voor de kraamtijd. De meeste mensen ervaren een versie van de “baby blues” na de bevalling.

Als je een van de onderstaande emotionele veranderingen ervaart na de bevalling, is het belangrijk te weten dat je niet alleen bent. Het is ook heel normaal en belangrijk dat je hulp vraagt wanneer je er zelf niet meer uitkomt.

Let op de volgende emotionele veranderingen na de bevalling:

  • Stemmingswisselingen. Met zoveel hormonale veranderingen en gebrek aan slaap, is het geen wonder dat je je anders voelt. Sommige ouders merken dat de derde dag na de bevalling bijzonder moeilijk is, omdat sommige hormonen dalen, andere pieken, en het geluk na de bevalling vervaagt terwijl de realiteit van de zorg voor een kind doordringt.

  • Moeite met concentreren. Postpartumvermoeidheid is geen grap met de radicale verandering in je schema en algemeen gebrek aan slaap, dus het is niet verwonderlijk dat het je vermogen om te concentreren sterk kan beïnvloeden. Als je je wazig voelt of moeite hebt om je aandacht erbij te houden, is dit helemaal niet ongebruikelijk.

  • Angst. Je begint een heel nieuw hoofdstuk van je leven terwijl je voor een baby'tje zorgt en daarnaast probeer je jouw eigen fysieke en emotionele behoeften in balans te brengen. Angst is een volkomen normale reactie op al deze grote veranderingen in je leven!

  • Verdriet. Je een beetje verdrietig voelen na deze opwindende, maar ongetwijfeld significante levensverandering is begrijpelijk. Deze hormonale veranderingen worden in verband gebracht met postpartumdepressie.

Als je denkt dat je postpartumdepressie hebt, is de eerste stap om met je huisarts, je verloskundige of een geestelijk gezondheidsprofessional te praten.

Hoe kan een herstelperiode na de bevalling eruitzien?

Hier is in het algemeen wat je kunt verwachten in elke fase van je herstel. Natuurlijk is het voor iedereen anders, maar het herstel kan er als volgt uitzien:

  • Een paar dagen postpartum
    Aangezien het nog niet lang geleden is dat je bent bevallen, is het tijd om het rustig aan te doen. Volg alle nazorginstructies van je verloskundige/kraamverzorgende op. Je zult misschien merken dat je emoties veranderen naarmate je hormonen zich aanpassen aan je postpartum lichaam. 

  • Twee weken na de bevalling
    Rond twee weken na de bevalling kun je verwachten dat het bloeden minder wordt, hoewel je nog steeds pijn kunt ervaren als je hechtingen hebt. Je zult ook weer wat mobieler worden. Maar je hormonen fluctueren nog steeds, stemmingswisselingen zijn volkomen normaal in deze herstelperiode. 

  • Drie tot vier weken na de bevalling
    Dit is het moment waarop je weer wat meer dagelijkse activiteiten kunt oppakken. Als je je sterk genoeg voelt en je arts het goedkeurt, kun je beginnen met lichte oefeningen. Het bloeden is tegen die tijd waarschijnlijk verminderd of helemaal gestopt. 

  • Vijf tot zes weken na de bevalling
    Dit is meestal het moment waarop bevallende ouders medisch gezien weer alle normale activiteiten kunnen hervatten. Als je nog niet bent begonnen met bewegen, kun je dat nu misschien doen. In deze fase kun je misschien weer zwaardere voorwerpen tillen als je beperkingen had na een keizersnede. 

  • Zeven tot twaalf weken na de bevalling
    Tegen deze tijd ben je misschien weer terug bij je eerdere fysieke activiteiten en routine. Maar zelfzorg is hier nog steeds enorm belangrijk. Als je weer aan het sporten bent, blijf voldoende drinken en neem genoeg vitamines om je herstel te ondersteunen. 

Sommige ouders ervaren haarverlies rond vier maanden postpartum en dit is volkomen normaal. Tijdens de zwangerschap stopt je lichaam het natuurlijke dagelijkse haarverlies dat gebeurt onder de douche of bij het borstelen van je haar. Het tijdelijke haarverlies op dit moment in de tijdlijn is gewoon je lichaam dat zich opnieuw in balans brengt.


Wees gerust met een slimme babyfoon 

In de hectiek van het herstel na de bevalling is het belangrijk om de veiligheid van je baby en je eigen gemoedsrust voorrang te geven. Babyfoons kunnen je ondersteunen in deze nieuwe fase door geruststelling te geven.

Dankzij een babyfoon met camera kan jij naar jouw kindje kijken zonder dat je jouw bed hoeft te verlaten, vooral tijdens die momenten dat rust een kostbaar goed is. Slimme babyfoons zoals de Nanit Pro Camera bieden praktische functies zoals ademhalingsbewaking en ontwikkelingsinzichten, zoals het volgen van de hoofd- en lichaamshouding van je baby tijdens het slapen.

Overweeg een babyfoon als een nuttig hulpmiddel om je tijdens de kraamtijd te ondersteunen, zodat jij je kunt concentreren op je herstel en de speciale momenten met je pasgeborene kunt koesteren, wetende dat hun welzijn altijd binnen handbereik is.

 

Neem de tijd en weet wat je te wachten staat

Net als bij je zwangerschap, is het altijd handig om veel informatie te hebben. Een algemeen idee hebben van wat je kunt verwachten in je postpartum tijdlijn kan je helpen je voor te bereiden. Neem elke stap van het herstel langzaam en geef jezelf de tijd om te genezen—en om te genieten van alle vreugde van het ouderschap! Natuurlijk ken je je lichaam het beste, dus als er vragen opkomen, neem contact op en vraag je arts wat er aan de hand is.


Over Dr. Natalie Barnett:

Dr. Natalie Barnett headshotDr. Natalie Barnett is Vice President van Clinical Research bij Nanit. Natalie startte samenwerkingen voor slaaponderzoek bij Nanit en in haar huidige rol leidt ze samenwerkingen met onderzoekers in ziekenhuizen en universiteiten over de hele wereld die de Nanit-camera gebruiken om kinder slaap beter te begrijpen. Natalie heeft een Ph.D. in Genetica van de University of New England in Australië en een Postgraduate Certificate in Pediatric Sleep Science van de University of Western Australia. Natalie was Assistant Professor in de Neurogenetics Unit aan de NYU School of Medicine voordat ze bij Nanit kwam. Natalie is ook de stem van Nanit's wetenschappelijk onderbouwde, gepersonaliseerde slaaptips die aan gebruikers worden geleverd gedurende de eerste jaren van hun baby.


Nanit is dedicated to delivering high-quality, reliable content for our readers. Our Parent Confidently articles are crafted by experienced parenting contributors and are firmly rooted in data and research. To ensure the accuracy and relevance of the content, all articles undergo a rigorous review process by our team of parenting experts. Additionally, our wellness-related content receives further scrutiny from Nanit Lab, our think tank of scientists, engineers, physicians, academic experts, and thought leaders.

Our primary objective is to furnish readers with the most current, trustworthy, and actionable information concerning a host of parenting topics. We strive to empower our readers to make informed decisions by offering comprehensive and respected insights.

In pursuit of transparency and credibility, our articles incorporate credible third-party sources, peer-reviewed studies, and abstracts. These sources are directly linked within the text or provided at the bottom of the articles to grant readers easy access to the source material.

CONTRIBUTORS

Natalie Barnett, PhD serves as VP of Clinical Research at Nanit. Natalie initiated sleep research collaborations at Nanit and in her current role, Natalie oversees collaborations with researchers at hospitals and universities around the world who use the Nanit camera to better understand pediatric sleep and leads the internal sleep and development research programs at Nanit. Natalie holds a Ph.D. in Genetics from the University of New England in Australia and a Postgraduate Certificate in Pediatric Sleep Science from the University of Western Australia. Natalie was an Assistant Professor in the Neurogenetics Unit at NYU School of Medicine prior to joining Nanit. Natalie is also the voice of Nanit's science-backed, personalized sleep tips delivered to users throughout their baby's first few years.

Kristy Ojala is Nanit’s Digital Content Director. She spends way too much time looking at maps and weather forecasts and pictures of Devon Rex cats and no-cook dinners. A former sleep champion, she strives to share trustworthy somnabulism tips with other parents—praying for that one fine day when no tiny humans wake her up while it’s still dark out. Her kids highly recommend 3 books, approximately 600 stuffies, Chopin’s “Nocturnes,” and the Nanit Sound + Light for bedtime success.

Mackenzie Sangster is on the Brand and Community team at Nanit. She supports content development and editing for Nanit’s Parent Confidently blog as well as other marketing initiatives. Outside of work, she enjoys spending time with her friends, cooking, being active, and using the Pro + Flex Duo to keep an eye on her fur-baby, Poppy!